michielenmarlinda.reismee.nl

De MBO sportstudenten zijn begonnen met hun stage op onze school.

Op dit moment hebben we 3 sportstudenten van het ROC van Twente bij ons stage lopen op onze school.
Ze doen een buitenlandstage van 2 maanden in Tanzania.
Michiel heeft vooraf veel contact gehad met de leerkrachten van het ROC. Die zijn hier op bezoek geweest in oktober.
Ook heeft hij met de studenten geskyped om te kijken of ze geschikt zijn en de voorbereidingen doorgenomen.
Ze geven nu voetbaltrainingen bij de Future Stars Academy waar Michiel ook bij betrokken is. En ze geven sport en spel bij ons op school. Ze bieden nieuwe activiteiten aan en maken hier een document van. Zodat de juffen hiermee verder kunnen gaan als ze weg zijn.
Sport en spel is nog erg in ontwikkeling hier in Tanzania. Dus dit is een mooie kans voor de juffen om nieuwe activiteiten te leren. Voor de kinderen is lichamelijke beweging natuurlijk erg belangrijk. Ze vinden het dan ook super leuk!
Ook voor ons is het leuk om de studenten te kunnen begeleiden en ze te betrekken bij ons werk. Het is een totaal nieuwe ervaring voor hen en ze vallen van de ene verbazing in de andere. Hierdoor merken we dat wij toch al echt 'verafrikaanst' zijn.

Ons huis staat onder water & het regenseizoen is nu écht begonnen

Overdag geen water. 's Nachts water in overvloed.

Gisteren hadden we weer eens een dag geen water.
Gelukkig konden we wat emmers vullen bij de buren.

Na een lange droge periode is gisterenavond het regenseizoen écht begonnen. En dat hebben we geweten!
Toen Manuel ons vannacht wakker maakte voor melk stond ons halve huis onder water. Sta je dan 's nachts te dweilen en een baby te voeden.

Gisteren waren wij een dagje vrij in verband met Union Day. Fijne Koningsdag toegewenst allemaal in Nederland!

Afronding First Term + Pasen op school

Afgelopen week was voor ons heel druk op de school. We hebben het 1e semester goed afgesloten. Het Paas evangelie is verteld aan de kinderen. En de eindexamens zijn gemaakt, rapporten zijn uitgedeeld, de ouderbijeenkomst is gehouden en de kinderen mochten buiten Paaseieren zoeken. Nu hebben we heerlijk welverdiend een weekje vrij.

Nieuw whiteboard gekocht - Tafelronde 156 Nunspeet bedankt!

Zoals u eerder op onze blog heeft kunnen lezen – verhaal ‘YES, de speeltuin uitbreiding is af’ geplaatst op 13 september 2018 – hadden wij vorig jaar een grote gift gehad van Tafelronde 156 Nunspeet. Er was nog wat geld over en daarmee hebben we nog een prachtig verrijdbaar whiteboard aangeschaft voor de Baby- en Toddler Class. Juf Mary is er onwijs blij mee. Dit kan ze nu gebruiken voor haar lessen Mathematics (rekenen) en Language (taal).

We willen bij deze de mensen van de Tafelronde 156 Nunspeet nogmaals van harte bedanken. In het bijzonder gaat onze dank uit naar Jan-Willem van Raaij en Patrick van der Meijden die ons (destijds) veel hebben geholpen. Ook namens de juffen en de kinderen van de school heel erg bedankt. Ze zijn heel trots op ons mooie schooltje!

Verhuizen in Tanzania + ons nieuwe plekje

Vorige week vrijdag zijn we verhuisd in Arusha. We hebben 2 jaar in een mooi huisje met veel plezier gewoond, maar we voelden dat het nu beter was om te verhuizen. Sinds een paar maanden woont er namelijk een grote Duitse Herdershond op het erf die erg vals is en mensen bijt. Nou dat risico wilden we niet nemen. Helemaal niet met onze mooie mannetje Manuel. We konden namelijk zelf al niet meer veilig het erf op en af. Dit was de hoofdreden voor ons om zo snel mogelijk te gaan verhuizen.

De verhuizing is helemaal goed gegaan. Maar dit ging natuurlijk op zijn Tanzaniaans. We hebben een pickup geregeld en daar moest alles op worden gestouwd. Verhuisdozen kennen ze hier niet, maar gelukkig bewaren we altijd plastic zakjes. En daar hadden we er heel van van nodig! Dus handig inpakken is dat niet.

Een aantal Tanzaniaanse vrienden van ons hebben geholpen. We zijn dankbaar en blij met de hulp die we hebben gehad. Ze waren keurig op tijd bij ons. We hadden afgesproken om 8 uur en ze waren er om 8:15 uur. Voor hier waren ze er dus vroeg! Al vonden ze het wel raar dat we overdag wilden verhuizen. Tanzanianen verhuizen namelijk altijd als het donker is, zodat niemand je spullen kan zien.
Om 8 uur ‘s ochtends scheen de zon al en gaf de thermometer 45 graden aan in de zon. Lekker temperatuurtje om te verhuizen dus!
We wonen nu geografisch wat dichter bij onze school. Het is een mooi Afrikaans ingericht huisje met wat Europese invloeden. Het heeft een woonkamer, twee slaapkamers, een keuken en twee badkamers. Ook hebben we een plekje om buiten te zitten. Het huis staat veilig op een erf waar ook nog twee soortgelijke huisjes op te staan. Er is dag- en nachtbewaking. Dit komt heel veel voor in Tanzania.
Maar voordat we er konden gaan wonen moest er nog veel gebeurd worden. Zo moesten we ergens stroom gaan regelen. Stroom gaat hier namelijk op credit en moeten we zelf opwaarderen. Dat is even wennen dus. Ook moest er nog een koelkast gehaald worden en bedden en matrassen.
De volgende dag moesten er borden, bestek en glazen komen. En aangezien de gordijnen niet goed gemaakt waren en niet konden worden opgehangen hebben we een aantal dagen handdoeken voor de slaapkamer ramen moeten hangen. Het brengt allemaal veel extra (onverwachtse) kosten met zich mee.

We zijn heel erg blij en ook wel opgelucht dat we ons oude huisje hebben verlaten. En tegelijkertijd heel erg blij met onze nieuwe huisje. We moeten het nog wel verder inrichten en de nodige spullen aanschaffen. En dat kost heel veel tijd en energie hier in Tanzania. We danken God dat we een veilige en mooie plek hebben!

Van harte uitgenodigd!

Hoi allemaal,

Zondag 6 januari laten wij Manuel opdragen in de eredienst.
En op zondag 13 januari worden wij officieel uitgezonden als zendelingen.

Bij beide diensten van harte uitgenodigd in de VEG. Adres Dr. Schutlaan 2 in Nunspeet.
De diensten beginnen om 09:45 uur.

Na de dienst is er gelegenheid om ons te spreken en staat er koffie/thee voor je klaar.

Groeten Michiel, Marlinda en Manuel  

Michiel's week bij de East African Chipkizi Cup 2018

Zoals jullie weten is Michiel op dit moment nog in Tanzania. Nadat onze school dicht ging op vrijdag 7 december stond er het grootste voetbalevent van het jaar op de kalender bij de Future Stars Academy (FSA); de East African Chipkizi Cup 2018 van 11 tot en met 16 december. De FSA organiseerde dit jaar dit grote voetbalevent voor het 9e keer op rij. Het is het grootste jeugdvoetbaltoernooi in Oost-Afrika en wordt gehouden in Arusha. Elk jaar komen er minimaal 1000 kinderen/jongeren voetballen op dit mooie toernooi. Dit jaar hadden we rond de 120 teams en zaten we weer dik boven de 1000 voetballende kinderen/jongeren
Wat een geweldige week en een prachtige ervaring was het! Van dinsdag tot en met donderdag voetbalden de U17 boys, U20 boys en U20 girls. Vanaf vrijdag werd het helemaal een drukte. Toen kwamen de U7 tot en met U15 boys er ook nog eens bij. Dit betekent: chaos! Onwijs veel teams melden zich bij de ingang van het ‘sportpark’. Sommige hebben nog niet eens betaald, het andere team zegt ineens: hé we zijn met 3 teams in plaats van 2 en ga zo maar door. Ook wordt er vaak heel erg vals gespeeld en wordt er écht alles aan gedaan om te winnen. Ook al gaat het tegen de regels in. Vooral de Keniaanse coaches en ouders vielen in negatieve zin op. Dit kostte ons als organisatie heel veel tijd en energie.
Het waren 6 zware dagen. Om 5 uur eruit en ’s avonds om 8 uur weer thuis. Maar wat een ervaring! Als organisatie kregen we ook veel complimenten van ouders en coaches. Michiel heeft enorm genoten van dit prachtige event en vond het prachtig om mee te maken. Ook heeft hij besloten om te stoppen met vrijwilligerswerk als Assistent Manager bij de FSA. Hij heeft het nu ongeveer 1 jaar en 4 maanden gedaan en kijkt terug op een mooie en leerzame periode.
Michiel vliegt morgen terug naar Nederland. Dan zijn we als gezinnetje weer samen. En daar hebben we echt naar uitgekeken! Genieten van elkaar, onze mooie mannetje Manuel, familie en vrienden.

Een fantastische Graduation van de Pre-Primary Class!

Vrijdag 7 december was alweer de laatste dag van het schooljaar 2018 op de Mariado School. Deze dag stond namelijk in het teken van 2 fantastische meiden van de Pre-Primary Class. Ze zijn namelijk nu helemaal klaar en ‘afgestudeerd’ aan onze school. Reine en Glory gaan nu naar een basisschool. In Tanzania is dit vanaf 6 jaar. We hebben ze deze dag natuurlijk compleet in het Afrikaanse zonnetje gezet! Alle ouders hadden we uitgenodigd voor deze speciale middag. Vooraf hebben al de kinderen liedjes ingestudeerd en ook de afgestudeerde meiden hadden iets leuks voorbereidt.
Het werd een fantastische middag met zonneschijn, met leuke liedjes, met veel enthousiaste ouders en met geweldige kinderen. En natuurlijk mogen de Tanzaniaanse rituelen niet ontbreken zoals: veel muziek, dans en cake. We danken God dat we het schooljaar 2018 succesvol hebben kunnen afronden. Nu is onze school gesloten voor de grote (zomer)vakantie. We willen u vragen om te bidden voor het nieuwe schooljaar. Dat we door mogen gaan met dit fantastische project!