michielenmarlinda.reismee.nl

Afronding First Term + Pasen op school

Afgelopen week was voor ons heel druk op de school. We hebben het 1e semester goed afgesloten. Het Paas evangelie is verteld aan de kinderen. En de eindexamens zijn gemaakt, rapporten zijn uitgedeeld, de ouderbijeenkomst is gehouden en de kinderen mochten buiten Paaseieren zoeken. Nu hebben we heerlijk welverdiend een weekje vrij.

Nieuw whiteboard gekocht - Tafelronde 156 Nunspeet bedankt!

Zoals u eerder op onze blog heeft kunnen lezen – verhaal ‘YES, de speeltuin uitbreiding is af’ geplaatst op 13 september 2018 – hadden wij vorig jaar een grote gift gehad van Tafelronde 156 Nunspeet. Er was nog wat geld over en daarmee hebben we nog een prachtig verrijdbaar whiteboard aangeschaft voor de Baby- en Toddler Class. Juf Mary is er onwijs blij mee. Dit kan ze nu gebruiken voor haar lessen Mathematics (rekenen) en Language (taal).

We willen bij deze de mensen van de Tafelronde 156 Nunspeet nogmaals van harte bedanken. In het bijzonder gaat onze dank uit naar Jan-Willem van Raaij en Patrick van der Meijden die ons (destijds) veel hebben geholpen. Ook namens de juffen en de kinderen van de school heel erg bedankt. Ze zijn heel trots op ons mooie schooltje!

Verhuizen in Tanzania + ons nieuwe plekje

Vorige week vrijdag zijn we verhuisd in Arusha. We hebben 2 jaar in een mooi huisje met veel plezier gewoond, maar we voelden dat het nu beter was om te verhuizen. Sinds een paar maanden woont er namelijk een grote Duitse Herdershond op het erf die erg vals is en mensen bijt. Nou dat risico wilden we niet nemen. Helemaal niet met onze mooie mannetje Manuel. We konden namelijk zelf al niet meer veilig het erf op en af. Dit was de hoofdreden voor ons om zo snel mogelijk te gaan verhuizen.

De verhuizing is helemaal goed gegaan. Maar dit ging natuurlijk op zijn Tanzaniaans. We hebben een pickup geregeld en daar moest alles op worden gestouwd. Verhuisdozen kennen ze hier niet, maar gelukkig bewaren we altijd plastic zakjes. En daar hadden we er heel van van nodig! Dus handig inpakken is dat niet.

Een aantal Tanzaniaanse vrienden van ons hebben geholpen. We zijn dankbaar en blij met de hulp die we hebben gehad. Ze waren keurig op tijd bij ons. We hadden afgesproken om 8 uur en ze waren er om 8:15 uur. Voor hier waren ze er dus vroeg! Al vonden ze het wel raar dat we overdag wilden verhuizen. Tanzanianen verhuizen namelijk altijd als het donker is, zodat niemand je spullen kan zien.
Om 8 uur ‘s ochtends scheen de zon al en gaf de thermometer 45 graden aan in de zon. Lekker temperatuurtje om te verhuizen dus!
We wonen nu geografisch wat dichter bij onze school. Het is een mooi Afrikaans ingericht huisje met wat Europese invloeden. Het heeft een woonkamer, twee slaapkamers, een keuken en twee badkamers. Ook hebben we een plekje om buiten te zitten. Het huis staat veilig op een erf waar ook nog twee soortgelijke huisjes op te staan. Er is dag- en nachtbewaking. Dit komt heel veel voor in Tanzania.
Maar voordat we er konden gaan wonen moest er nog veel gebeurd worden. Zo moesten we ergens stroom gaan regelen. Stroom gaat hier namelijk op credit en moeten we zelf opwaarderen. Dat is even wennen dus. Ook moest er nog een koelkast gehaald worden en bedden en matrassen.
De volgende dag moesten er borden, bestek en glazen komen. En aangezien de gordijnen niet goed gemaakt waren en niet konden worden opgehangen hebben we een aantal dagen handdoeken voor de slaapkamer ramen moeten hangen. Het brengt allemaal veel extra (onverwachtse) kosten met zich mee.

We zijn heel erg blij en ook wel opgelucht dat we ons oude huisje hebben verlaten. En tegelijkertijd heel erg blij met onze nieuwe huisje. We moeten het nog wel verder inrichten en de nodige spullen aanschaffen. En dat kost heel veel tijd en energie hier in Tanzania. We danken God dat we een veilige en mooie plek hebben!

Van harte uitgenodigd!

Hoi allemaal,

Zondag 6 januari laten wij Manuel opdragen in de eredienst.
En op zondag 13 januari worden wij officieel uitgezonden als zendelingen.

Bij beide diensten van harte uitgenodigd in de VEG. Adres Dr. Schutlaan 2 in Nunspeet.
De diensten beginnen om 09:45 uur.

Na de dienst is er gelegenheid om ons te spreken en staat er koffie/thee voor je klaar.

Groeten Michiel, Marlinda en Manuel  

Michiel's week bij de East African Chipkizi Cup 2018

Zoals jullie weten is Michiel op dit moment nog in Tanzania. Nadat onze school dicht ging op vrijdag 7 december stond er het grootste voetbalevent van het jaar op de kalender bij de Future Stars Academy (FSA); de East African Chipkizi Cup 2018 van 11 tot en met 16 december. De FSA organiseerde dit jaar dit grote voetbalevent voor het 9e keer op rij. Het is het grootste jeugdvoetbaltoernooi in Oost-Afrika en wordt gehouden in Arusha. Elk jaar komen er minimaal 1000 kinderen/jongeren voetballen op dit mooie toernooi. Dit jaar hadden we rond de 120 teams en zaten we weer dik boven de 1000 voetballende kinderen/jongeren
Wat een geweldige week en een prachtige ervaring was het! Van dinsdag tot en met donderdag voetbalden de U17 boys, U20 boys en U20 girls. Vanaf vrijdag werd het helemaal een drukte. Toen kwamen de U7 tot en met U15 boys er ook nog eens bij. Dit betekent: chaos! Onwijs veel teams melden zich bij de ingang van het ‘sportpark’. Sommige hebben nog niet eens betaald, het andere team zegt ineens: hé we zijn met 3 teams in plaats van 2 en ga zo maar door. Ook wordt er vaak heel erg vals gespeeld en wordt er écht alles aan gedaan om te winnen. Ook al gaat het tegen de regels in. Vooral de Keniaanse coaches en ouders vielen in negatieve zin op. Dit kostte ons als organisatie heel veel tijd en energie.
Het waren 6 zware dagen. Om 5 uur eruit en ’s avonds om 8 uur weer thuis. Maar wat een ervaring! Als organisatie kregen we ook veel complimenten van ouders en coaches. Michiel heeft enorm genoten van dit prachtige event en vond het prachtig om mee te maken. Ook heeft hij besloten om te stoppen met vrijwilligerswerk als Assistent Manager bij de FSA. Hij heeft het nu ongeveer 1 jaar en 4 maanden gedaan en kijkt terug op een mooie en leerzame periode.
Michiel vliegt morgen terug naar Nederland. Dan zijn we als gezinnetje weer samen. En daar hebben we echt naar uitgekeken! Genieten van elkaar, onze mooie mannetje Manuel, familie en vrienden.

Een fantastische Graduation van de Pre-Primary Class!

Vrijdag 7 december was alweer de laatste dag van het schooljaar 2018 op de Mariado School. Deze dag stond namelijk in het teken van 2 fantastische meiden van de Pre-Primary Class. Ze zijn namelijk nu helemaal klaar en ‘afgestudeerd’ aan onze school. Reine en Glory gaan nu naar een basisschool. In Tanzania is dit vanaf 6 jaar. We hebben ze deze dag natuurlijk compleet in het Afrikaanse zonnetje gezet! Alle ouders hadden we uitgenodigd voor deze speciale middag. Vooraf hebben al de kinderen liedjes ingestudeerd en ook de afgestudeerde meiden hadden iets leuks voorbereidt.
Het werd een fantastische middag met zonneschijn, met leuke liedjes, met veel enthousiaste ouders en met geweldige kinderen. En natuurlijk mogen de Tanzaniaanse rituelen niet ontbreken zoals: veel muziek, dans en cake. We danken God dat we het schooljaar 2018 succesvol hebben kunnen afronden. Nu is onze school gesloten voor de grote (zomer)vakantie. We willen u vragen om te bidden voor het nieuwe schooljaar. Dat we door mogen gaan met dit fantastische project!

Kerst op de Mariado School

Kerst is in december als bij ons de scholen dicht zijn en het zomervakantie is. Ja, bij ons is het volop zomer in december. Maar dat weerhoud ons er niet van om over het thema kerst te werken. Dit doen we dus gewoon al eind november en begin december.
Het is een mooie kans om de kinderen te vertellen over de geboorte van Jezus. De leerkrachten lezen dan ook de Bijbelverhalen over kerst. En samen met de leerkrachten hebben we werkjes voorbereidt om met de kinderen te maken. Ook is de klas versierd met kerst slingers en we zingen kerst liedjes. De kinderen vinden het helemaal geweldig.
Veel scholen hier in Tanzania vertellen de kinderen geen Bijbelverhalen. Ze leren de kinderen niet waarom we kerst vieren. Voor ons een mooie gelegenheid om het verschil te maken.

Een geweldige School Trip naar IBES!

Vandaag zijn we met de jaarlijkse School Trip naar IBES Playfield & Fastfood Restaurant geweest. Wat een geweldige dag! Vorig jaar zijn we hier ook heen geweest, maar wij wilden er heel graag weer heen. ’s Ochtends werden we op tijd opgehaald door een dala dala. Michiel had via een vriend dezelfde dala dala (busje) gehuurd die ook altijd voor de kerk rijdt waar wij naar de toegaan op zondag. Zij waren netjes op tijd en ook de kinderen waren op tijd op school. Wat hier in Tanzania al een hele prestatie is. Snel een kort Tanzaniaans ontbijtje naar binnen (thee met brood) en hup richting IBES.
Eind van de ochtend kwamen we hier aan. De kinderen gingen eerst lekker spelen in de fantastische, uitdagende en grote speeltuin. Wat een lol hadden ze! Van de glijbaan, op de brug, op de trampoline, van de kabelbaan, in de zandbak. Ze renden overal heen en genoten enorm. Veel gehoord is: This is te best day of my life! Of I like it so much teacher!
Daarna gezellig samen lunchen: patatjes met ketchup en kip nuggets. Heerlijk! Tijdens de lunch gingen we even video bellen via whatsapp met Marlinda en Manuel zodat zij ook een beetje erbij waren. De kinderen vonden dit een leuke verrassing en waren helemaal onder de indruk van onze lieve baby boy!
Daarna gingen de kinderen weer een poosje spelen en toen was het tijd voor popcorn. Hmmm jammie!
Op het einde nog een mooie groepsfoto en toen ging we halverwege de middag weer naar onze school toe in Arusha. Op de terugweg sliepen alle kinderen; zo moe waren ze van deze geweldige School Trip!